I Danmarks första demensby finns ett ”ströget” med butiker och salonger. Foto: Erland Winberg

I Danmark bor dementa i inhägnad by – med park och butiker

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark öppnade landets första så kallade demensby redan 2017. Det är ett inhägnat område där boende med minnesproblem tryggt ska kunna röra sig och ha tillgång till en meningsfull vardag. Inomhus finns ett ”ströget” med skönhetssalong, herrum och secondhandbutik.

– Butiken har blivit en riktig hit och här är alltid någon och handlar, säger Annette Söby som är projektledare för Brygghuset-Svendborgs demensby som ligger söder om Odense.

För två år sedan började kommunen att bygga om boendet med 125 vårdtagare efter inspiration från Nederländska De Hogeweyk utanför Amesterdam.

– Vi letade efter nya idéer eftersom den demografiska utvecklingen visar att vi blir allt  äldre i Danmark och fler blir dementa, även yngre får diagnosen, berättar Annette Sörby.

Sandstrand med grund sjö

Det var primärt två saker de tog med sig hem från Nederländerna till Svendborg.

– Det var det stora avgränsade området som gav en stor trygghet för både boende och anhöriga och personal. Om man har behov att röra på sig så ska man kunna göra det utan att personalen övervakar eller håller en tillbaka, säger Annette Söby.

Svendborgs kommun satsade 7,4 miljoner danska kronor på ombyggnaden och på att köpa till en bit mark. Hela området är inhägnat och en park har påbörjats. En promenadslinga leder alltid tillbaka och längs den ska det finnas flera sittplatser och en sandstrand med en grund sjö och en husvagn som redan köpts in.

– Till våren ska vi plantera och vi har köpt in höns.

I "demensbyn" finns bland annat en grund sjö med strand och husvagn. Foto: Erland Winberg

”Man kan få en 'lille en'”

Det andra man satsade på var den gemensamma inomhusmiljön. Längs ett litet ”ströget” ligger en rad rum med olika aktiviteter.

– I Nederländerna hade man gjort en by i byn och vi erbjuder olika möjligheter och aktiviteter för att försöka återskapa ett vardagsliv som man hade innan man fick diagnosen, berättar Annette Söby.

Utöver secondhandbutiken finns ett musikrum och bibliotek, ett motionsrum och ett välmåenderum med frisörstol och massagemöjlighet.

Men här finns också Herrummet som Frede Jensen tycker är det bästa.

– Vi sitter bara och snackar och så kan man få en ”lille en” och efteråt kan vi gå in i köket och äta, säger han.

Fler byar är på gång

Många av dem som bor här och som kommer hit för dagvård har en demensdiagnos men inte alla. Planen är att alla nya som flyttar hit ska ha det.

– Vi vill att alla ska ha glädje av det här även om man är svårt dement, säger Annette Söby.

Det är inte dyrare att bo här än någon annanstans och personaltätheten är densamma. Men man har också tagit in ett tjugotal frivilliga för att hjälpa till.

Fler liknande byar är på gång i Danmark men en del kritik har framförts bland annat att området är inhägnat och att samhället istället borde vara mer tillgängligt för dementa.

– Det är förbjudet att låsa in människor i Danmark och det gör vi inte heller och självklart får de komma ut och gå ner i staden om de vill med personal men oftast är de för dåliga och blir överstimulerade och kan inte orientera sig, så det är en trygghet för dem att som här ha aktiviteterna på nära håll, säger Annette Söby.

Att byn är inhägnad är för de dementas trygghet, säger projektledaren Annette Söby. Foto: Erland Winberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer