Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lova Dahlin och Ebba Persson var några av de elever som hedrade de mördade lärarna på årsdagen. Foto: Hans Larsson

Känslosamt på Malmö latinskola ett år efter dubbelmordet

Publicerad

Saknaden efter de mördade lärarna på Malmö latin är stor. Idag hedrades de med två stora brinnande hjärtan på skolgården – ett år efter att skolattacken ägt rum.

– Vi minns de båda väldigt väl och har det inom oss, säger Fabian Kvant, elev.

Under tisdagen hedrade elever och personal på gymnasieskolan Malmö latin de två kvinnliga lärare som miste livet i skolattacken för ett år sedan. På skolgården hade tända marschaller placerats ut så att de bildade formen av två stora hjärtan.

Lärare och elever var märkbart berörda av minnet från händelsen.

– Det är en jobbig dag. Alla känslor kommer tillbaka, säger Ebba Persson, fjolårslev på Malmö latin.

Slumpmässiga offer

18-åringen dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet. Hans motiv är dunkla men 18-åringen har uppgivit i förhör att han ville göra något så fruktansvärt att han aldrig mer skulle få vistats ute i samhället. Att det blev just de här två lärarna som mördades var en ren tillfällighet.

Eleven Erik Lundahl berättar att en del elever bearbetat förlusten lite genom att kämpa extra mycket i de ämnen som lärarna hade dem i. Själv saknar han dem mycket.

– Jag hade en av dem i matte. I ämnen som är så teoretiska så påverkar läraren väldigt mycket. Att ha en lärare som kommer in med sådan entusiasm och förklarar om och om igen betyder väldigt mycket, säger Erik Lundahl, elev.

Följ med på minnesstunden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.