Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och se när hotelltjuvarna avslöjas av övervakningskameran. – Vi har identifierat en av dem, säger hotellägaren Eva Gilck. Foto: Övervakningskamera / Linda Ekström

Hotelltjuvarna fångades på film – polisutredning dröjer flera månader

Uppdaterad
Publicerad

En av de tjuvar som i påskas tog sig in på ett hotell i Rörum på Österlen kunde tack vare övervakningskameran identifieras av flera personer. Efter att fallet först lades ner av polisen har det nu åter tagits upp – men en utredning dröjer.

Under en natt i påskas tog sig tjuvarna in på hotellet via en bakdörr, något som Ystads Allehanda var först med att berätta. Men vad de inte visste var att de fångades på film av övervakningskameran. Där kunde hotellägarna se när tjuvarna knappade in koden och tog sig in.

– Vi förstod att det var någon som varit här innan och vi är flera som identifierat en av tjuvarna, berättar Eva Gilck, ägare till Rörums Gårdshotell.

En av personerna på hotellet lyckades även ta en bild på inbrottstjuvarnas registreringsnummer innan de försvann från platsen.

Utredning dröjer

Med sig fick de alkohol för cirka 25 000 kronor. Men trots identifiering och bilnummer lades fallet först ner av polisen, men har nu tagits upp igen.

– Men vi har fått till svar att en utredning kan dröja ända till i höst, säger Eva Gilck.

Polisen i Ystad säger att anledningen är att det finns många grövre brott som behöver prioriteras.

– Vi har många frihetsberövade som sitter häktade och de fallen går före, säger Frida Lové, lokalpolisområdeschef i Ystad.

Under tiden går den identifierade tjuven fri.

– Det borde finnas en mening med att klara upp saker, menar Eva Gilck.

Se mer om inbrottet i inslaget ovan. I klippet nedan förklarar Riksrevisionens revisionsdirektör varför inbrottsärenden sällan prioriteras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Riksrevisionens revisionsdirektör Per Dackenberg varför inbrottsärenden sällan prioriteras. Foto: SVT, Martina Holmberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.