Vova är en av Tjernobyllägrets ledare, han kom till lägret första gången som sjuåring. Foto: Henrik Nordell

Tjernobyllägret firar 25 år – gav nytt hopp till Vova

Publicerad

Varje sommar i 25 år har Tjernobyllägret i Broby tagit emot barn från Ukraina. I år är det ett 50-tal barn från Ukraina som får

prova på den svenska sommaren.

Tjernobylkatastrofen har åter blivit aktuell genom den Emmynominerade serien ”Chernobyl” på HBO. Reaktorexplosionen i kärnkraftsverket i dåvarande Sovjetunionen inträffade 1986.

Lägret i Broby grundades år 1995, nio år efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl. Syftet var att hjälpa de drabbade barnen i Ukraina till ett bättre liv.Ekonomin i landet var dålig efter Sovjetunionens fall.

Östra Göinge

– Myndigheterna hade inte gått ut och informerat om strålningen, ifall vattnet var farligt att dricka, ifall det var farligt att bo där. De hade lagt locket på, säger Rolf Tillman, lägrets grundare som har besökt Ukraina ett 50-tal gånger.

Barn från fattiga familjer

Idén föddes om att erbjuda barnen en tillfällig vistelse utanför hemlandet. Till en början handlade det om att låta dem komma bort från strålningen.

25 år senare firar lägret jubileum och nu har det utvecklats mer mot att hjälpa barn och ungdomar som kommer från fattiga förhållanden.

– Jag föddes i en familj med sex syskon. Mina föräldrar var alkoholister och när jag var sex år gammal dog min far. Efter det började min mamma att dricka allt mer och jag hamnade på ett barnhem. En grupp med hjälparbetare i Ukraina hjälpte mig till en ny familj där jag växte upp, säger Vova, 30 år, en av lägrets ledare.

”Ville inte åka hem”

Han föddes tre år efter kärnkraftkatastrofen och har inte direkt något minne av hur den påverkade familjen. Som sjuåring deltog han i Tjernobyllägret för första gången. Liksom för många av de andra har sommarvistelsen i Sverige haft en stor betydelse för honom.

– När jag kom hit som barn trodde jag att detta var himlen och jag ville inte åka hem. Lägret visar för ukrainare att man kan få ett bättre liv, säger Vova.

Lägret drivs av Tjernobylkommittén tillsammans med stödföreningen Tuff.

Hör de berätta mer om Tjernobyllägret i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Göinge

Mer i ämnet