Här får de en fristad från våldet

Publicerad

Sol, bad och semester är inga självklara glädjeämnen för den som tvingas leva undangömd. Vi har besökt sommarlägret för mammor och barn på flykt från en våldsam man – eller pappa.

På en liten strandäng på en hemlig plats i Skåne umgås ett 60-tal kvinnor och barn. Några badar, andra målar eller fikar. Känslan av gemenskap är stor, trots att det enda som förenar gruppen är berättelser som den från småbarnsmamman ”Lotta”.

– Jag hade ett ex som misshandlade mina barn, både fysiskt och psykiskt. Nu lever vi utan honom, i ett skyddat boende, säger Lotta, som egentligen heter något annat.

Bakom lägret står Kvinnorättsförbundet som vill erbjuda ett avbrott från den ofta tunga vardagen på kvinnojourer och skyddade boenden. Syftet med den tre dagar långa vistelsen här är inte att prata om eller bearbeta själva traumat kring en våldsam partner eller pappa.

– Det är givetvis inte förbjudet att prata om sina upplevelser, men vi föredrar att fokusera på annat. Vi vill ge dem som är här chansen att fokusera på glädje, skapa nätverk och hitta kompisar. När mammorna mår bra mår barnen bra, säger Farideh Arman, ordförande för Kvinnorättsförbundet.

Lotta gör dock ingen hemlighet av att hon för egen del klarat sig utan lägret.

– Jag är här enbart för barnens skull, de älskar det. För egen del är det mest en påminnelse om tråkiga saker. Men visst, så är det inte för alla mammor här, för många är det en lättnad bara att slippa titta sig över axeln hela tiden, menar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer