Här får din avlagda sportutrustning nytt liv

Publicerad

Avlagda skridskor och andra gamla sportprylar ska få nytt liv. I januari öppnar Fritidsbanken i Eslöv.

Kommunen står just nu i startgroparna för den nya verksamheten som ska sätta igång i vinter. Man hoppas att allt är på sin plats till februarilovet.

Snart ska insamlingskampanjerna dra igång där tanken är att kommuninvånarna, föreningar och företag ska lämna in idrotts- och fritidsutrustning som de inte längre har användning för. Det ska fungera som ett bibliotek, där man lånar den utrustning man behöver.

”Hållbart samhälle”

– Vi tror verkligen att Fritidsbanken kan möjliggöra för fler att få en aktiv fritid samtidigt som vi bidrar till ett mer hållbart samhälle genom återbruk, säger projektledaren Emma Sallander.

Här ska man kunna låna fritidsutrustning. Foto: Helene Blob

Insamlingen ska skötas av personer som arbetstränar. De kommer också att ansvara för att sortera och göra rent allt som samlas in. Men det är också tänkt att driften ska skötas ideellt via exempelvis föreningar.

De första två åren ska en projektledare på kommunen ansvara för Fritidsbanken.

I centrala Eslöv har man fixat en lokal som står och bara väntar på att fyllas med gamla prylar som sedan ska lånas ut till den som behöver. Just nu är utrustningen samlad under Trollsjöscenen vid ”Våfflan” mitt i samhället.

Mobil utlåning

Foto: Helene Blob

Enligt projektledaren Emma Sallander är man också på väg att köpa in ett släp för att kunna ha en mobil utlåningsverksamhet. Tanken är att så många som möjligt i kommunen ska kunna låna.

– Vi har fått ett stort positivt gensvar från politiker, föreningar, näringsliv och invånare och ser verkligen fram emot att öppna Fritidsbanken, säger Emma Sallander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer