Arbetsmarknadskonsulent Martin Holm från Östra Göinge kommun, på plats vid arbetsmarknadsenhetens så kallade Göingematchning för jobbsökande. Foto: Johan Nilsson

Här fixar kommunen egen arbetsförmedling

Publicerad

Allt fler arbetssökande hänvisas till webben när lokala kontor försvinner runt om i landet. Men behovet av stöd, jobbmatchning och kontakt öga mot öga finns kvar. Bland annat i Östra Göinge som kör sitt eget race för att få invånarna i jobb.

– Vi har valt att ta tag i det själva, för vi känner att vi har mycket arbetslöshet i vår kommun. Något måste göras, säger Martin Holm på kommunens arbetsmarknadsenhet som arrangerar återkommande jobbträffar.

”Vi har tagit över”

Klockan har slagit tio och utanför Arbetsförmedlingens gamla lokaler i Broby, centralort i den skånska landsbygdskommunen Östra Göinge, står ett tiotal arbetssökande och väntar i decemberkylan. Den här tisdagen har kommunen bjudit in sex arbetsgivare som söker folk i nordöstra Skåne.

I våras stängde arbetsförmedlingen sitt lokala kontor. Kvar här i kommunen finns drygt 800 arbetssökande.

-Och man kan säga att Arbetsförmedlingens lokaler funnits här, men de har haft öppet enstaka dagar i veckan så det har inte varit någon jätteaktivitet. De är fortfarande i lokalerna men de är inte här, förklarar arbetsmarknadskonsulent Martin Holm medan han hälsar på nya besökare i entrén.

– Vi har tagit över.

”Jobba med individerna”

Snett över gatan, inne på kommunhuset, sitter Östra Göinges kommunchef Jonas Rydberg och skakar på huvudet. Det började med samarbete, men bit för bit har kommunen tagit över det Arbetsförmedlingen tidigare gjorde. För några år sedan, när myndigheten första gången flaggade för en sorti, passade Östra Göinges arbetsmarknadsenhet på att samlokalisera sig, berättar han.

Jonas Rydberg, kommunchef Östra Göinge. Foto: Johan Nilsson

Nu har arbetsförmedlingen lämnat Broby.

-De packar ihop och säger ”vi finns på webben” och i Kristianstad. Jo, jag tackar, säger Jonas Rydberg.

Kommunen har tagit över?

-Definitivt har vi gjort det, men viss myndighetsutövning kan vi inte ta beslut om gällande insatser. Då är vi beroende av arbetsförmedlingen, att de fattar beslut och så, säger han och fortsätter:

-Men vi kan jobba med individerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.