Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den civila polisbilen fulparkerade utanför falafelstället vid Värnhem i Malmö. Foto: Ylva Esping

Här fulparkerar polisen för att handla mat

Uppdaterad
Publicerad

Falafelstället vid Värnhem i Malmö har parkeringsmöjligheter på båda sidor av gatan. Ändå väljer patrullen i den civila polisbilen att köra halvvägs upp på trottoaren och parkera där det inte är tillåtet.

Snabbmatsrestaurangen ligger på Lundavägen, nära Värnhemstorget i Malmö, en gata som är hårt trafikerad i rusningstid. Skyltar visar att gatan är huvudled och att det råder stoppförbud.

Vid 18.20 på torsdagskvällen kör en civil polisbil upp på trottoaren med högerhjulen och ställer sig där det är förbjudet att stanna.

Ut ur bilen kliver två uniformerade poliser med texten ”piketen” på sina skyddsvästar och går in på falafelrestaurangen.

Kör tvärs över heldragna linjer

Patrullen hade kunnat parkera helt enligt reglerna genom att ställa bilen några meter längre fram, där skyltar visar att det är tillåtet att parkera 30 minuter, med undantag av rusningstid på vardagar.

Efter att ha hämtat mat på falafelstället, kör polisen i motsatt riktning, tvärs över vägbanan och korsar dubbla spärrlinjer, i strid mot trafikreglerna.

Därefter stannar patrullen för rött ljus vid Värnhemstorget.

Både chefen för polisens operativa enhet, Ann-Louise Kämpe, och polisens processledare för trafik, Peter Hellqvist, försvarar patrullen.

– Det var ett trängande fall. Bilen var på ett utryckningsärende, säger Peter Hellqvist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer