Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kostymdesignern Nina Sandström använder över 40 begagnade brudklänningar åt en balscen i musikalen Anastasia. Foto: Firas Razak

Här ger operan liv åt begagnade brudklänningar

Uppdaterad
Publicerad

När Malmö opera sätter upp musikalen Anastasia är det mycket återbruk som gäller för kläderna. Kostymdesignern Nina Sandström har bland annat använt över 40 gamla amerikanska brudklänningar.

Det är fullt upp i ateljén. Hundratals plagg i regnbågens alla färger hänger uppe. En vit vägg står ut i massan, här hänger bara begagnade brudklänningar som köpts in från USA. De ska återskapa överdådigheten i ett rysk balsal från 1904.

– Det var ju på 1980-talet när brudklänningarna var som mest maxade, som gräddtårtor, säger Nina Sandström.

En halv kilometer tyg

Mycket tyg blir det. Nina Sandström säger att hon räknar med att bara brudklänningarna innehåller en halv kilometer tyg.

– Brudklänningar får ju normalt bara en dag i livet. Jag tycker det är en kul grej att vi använder dem på scenen så att de får vara med kväll efter kväll, säger Nina Sandström.

Klänningarna är i polyester och går inte att färga om. I stället har operan jobbat med utsmyckningar. Materialet till dekorationerna kommer bland annat från trasiga halsband från operans tidigare föreställningar.

Bygger på verklig tragedi

Föreställningen Anastasia är en saga om en kvinna som försöker hitta sin familj. Musikalen baseras på en amerikansk film som delvis bygger på en verklig tragedi. Föreställningen har premiär den 2 september.

Följ med in i ateljén i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.