Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kanske hittas tidskapseln om 100 år, eller 500?” spekulerar kommunhusprojektets projektledare Ulf Ebersten Eriksson. I videoklippet får du veta vad som lades ner i ”tidsdokumentet”. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Östra Göinge kommun

Här grävs tidskapseln ner under Östra Göinges nya kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill vi att framtidens göingar får reda på om vår tid? Vi får väl åtminstone hoppas att de kan öppna USB-minnen – en av sakerna som Östra Göinge kommun valde att lägga ner i tidskapseln som nu är inmurad under det nya kommunhuset i Broby.

– Lyckas vi tyda runskrifter i dag så tror jag att man lyckas att plocka fram information från USB-minnen i framtiden, säger Ulf Ebersten Eriksson, projektledare för kommunhusprojektet i Östra Göinge.

Just nu håller Östra Göinges nya kommunhus på att byggas i Broby – intill det nuvarande. Bygget ska vara färdigt om ungefär ett år och prislappen är 86 miljoner kronor, enligt projektledaren. Schaktning och markarbeten pågår. Grunden håller på att gjutas. Och tidigt på måndagsmorgonen tog en intressant detalj plats under det som ska bli kommunhusets reception – en tidskapsel till framtidens göingar.

I videoklippet får du se tidskapseln placeras ut och täckas av betong – och så får du veta vad förutom USB-minnen som är i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.