Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Köttspärr eller bensinspärr? Duon bakom innovationsprojektet vill väcka diskussion om ohållbara livsstilar. Se mer i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Framtidsscenariot: Här kan du ge dig själv köpförbud

Uppdaterad
Publicerad

Hur skulle det se ut om vi kunde ge oss själva köpförbud på exempelvis kött, bensin eller flygresor? Eller något helt annat? Forskaren Erik Sandelin och designern Magnus Torstensson har tagit fram fiktiva modeller där det säger stopp när du försöker köpa något du spärrat av.

– Med de här köpspärrarna kan vi föreställa oss hur det skulle vara om vi kunde stänga av oss från sådant som är skadligt för klimatet, säger Erik Sandelin.

Han är doktorand på Konstfack och har, tillsammans med Magnus Torstensson på designstudion Unsworn, tagit fram två olika framtidsprototyper där idén om köpspärr testas. Modellerna är inte på riktigt utan syftar till att starta en diskussion om framtida scenarior, finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova.

Köpspärr säger stopp

Dels har duon skapat hemsidan köppaus.se, där de leker med idén att folk ska kunna stänga av sig från köp av animaliska produkter, bensin och flygresor. Har man väl beslutat sig för en köpspärr på en viss period går det inte att ångra.

– Vi är ju begärstyrda. Om du inte litar på ditt framtida jag, kan du stänga av dig själv, förklarar Erik Sandelin.

Idén är att ett system ska reagera på respektive persons köpspärrar när man betalar med kort, scannar varor i en butik eller i en kassa.

Testades på shoppingsugna

På köpcentret Mobilia i Malmö testade de tanken med köpspärrar på förbipasserande besökare – men där vidgades konceptet till att även inkludera spärrar för de som har vissa matrestriktioner, eller exempelvis vill äta mindre socker.

Hör mer om projektet och se reaktioner i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.