Madeleine Isaksson är en av volontärerna på den ideella verksamheten ”Café Lajvet” Malmö. Foto: SVT

Kaféet där unga tjejer kan samla kraft

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng kvinnor driver den ideella verksamheten ”Café Lajvet” Malmö, en mötesplats för unga tjejer som mår psykisk dåligt. Här kan de samla kraft och finna en gemenskap.

– Jag har fått otroligt bra stöd här. Jag har varit med om övergrepp och har fått bra hjälp, dels har jag blivit ihopkopplad med folk som varit med om liknande saker och även stöttning i att polisanmäla, säger en av besökarna.

– Det är inte alla överallt man hade kunnat komma och slå sig ned och prata om saker som känns otroligt jobbiga på ett otroligt öppet sätt.

Agerar mentorer

De som är volontärer är inte utbildade psykologer, utan vanliga kvinnor som agerar som mentorer eller livscoacher till de unga tjejerna. De vill finnas där som medmänniskor för att stötta, lyssna och prata om det som känns svårt.

– Det kan handla om allt från att man varit med om övergrepp till att man har dåliga hemförhållanden eller är stressad i skolan. Jag har själv lidit av psykisk ohälsa i mitt liv. Jag vet hur viktigt det kan vara att finna människor att prata med som erbjuder de här bra samtalen – som man inte alltid hittar i samhället, säger Madeleine Isaksson, som är en av volontärerna.

Café Lajvet ligger på Davidshall och står öppet alla vardagkvällar och helgdagar i veckan. Alla åldrar är välkomna – även om verksamheten främst riktar sig till tjejer i högstadiet och gymnasiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer