Australiens ambassadör Jonathan Kenna tackar Lunds Universitet för återlämnandet. Foto: SVT

Här lämnar universitetet tillbaka skelett till Australien

Uppdaterad
Publicerad

Vid en ceremoni i Lunds gamla biskopshus återlämnades under tisdagen kvarlevan efter en aboriginsk man till hemlandet Australien. Skelettet köptes i London på 1890-talet och har legat i Lunds Universitets samlingar sedan dess.

Vid ceremonin deltog bland andra Australiens ambassadör Jonathan Kenna. Han säger att det är viktigt för ursprungsbefolkningen att få tillbaka sina förfäder.

– Det har en mycket nära band till sina släktingar, till sina samhällen och kultur. Återlämnandet av förfäder ger dem tillfälle att återupprätta banden med dem. Jag tror att det ger en känsla av helhet, säger han.

Köptes för 15 pund

Kvarlevan, som består av ett helt skelett, köptes av GA Frank, en handlare i London för 15 pund av anatomiska institutionen i Lund för 126 år sen.

– Man använde den troligtvis i den medicinska utbildningen. Där låg den i deras samlingar fram till 1995, säger Jenny Bergman, antikvarie vid historiska museet vid Lunds Universitet.

Det är inte första gången Lunds Universitet lämnar ut kvarlevor efter australiska urinvånare. En liknande överlämning skedde redan för tio år sen.

Då kände man inte till att den idag överlämnade kvarlevan fanns. Den kommer nu att transporteras till Stockholm, där kvarlevor från ytterligare sju aboriginer från Karolinska Institutets samlingar väntar på att transporteras till Australien. En ceremoni kommer att hållas där på torsdag.

Fått tillbaka 1 483

Det finns fortfarande ett stort antal kvarlevor från australiska och Nya Zeeländska ursprungsbefolkningar runt om i världen. I 25 år har det funnits ett program för att få tillbaka dem.

-  Vi vet inte hur många det finns, men under den tiden programmet har pågått har vi fått tillbaka 1 483.  Vi förhandlar nu med ytterligare 35 institutioner i tio länder för att få tillbaka fler, säger han.

– I Lund finns fortfarande omkring 2 000  kvarlevor i de anatomiska samlingarna, men de flesta är inte hela skelett, utan kranier. Och de flesta är från svenskar. För att en utlämning ska ske krävs en begäran, och sådana kommer sällan in, säger Jenny Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.