– Jag ska bli bättre på att köra min permo och min manuella rulle, säger Vincent Johansson. Foto: Edina Hrustic

Här lär sig barnen köra rullstol

Uppdaterad
Publicerad

Barn som behöver träna på att köra rullstol får hjälp via ”rulleskolan” i Kristianstad. Genom lek och dans får de körvana och blir därmed mer självständiga.

– Den hjälper mig att bli bättre på att köra rulle, säger Melker Petersson, 5 år, som går kursen på rulleskolan.

– Jag ska bli bättre på att köra min permo och min manuella rulle, säger Vincent Johansson som också är med på dagens träning.

TV: Se hela inslaget

Barnen ska ta sig fram på en hinderbana som tränaren Dennis Junge byggt och hindren har blivit svårare och svårare för varje gång. De ska bland annat åka slalom mellan koner och ta sig fram mellan bänkar och rep.

– De flesta ska ha rullstolen hela livet och att då lära sig saker på ett lekfullt sätt är bara bra, då går det på automatik, säger Dennis Junge, tränare rulleskolan.

Melker Petersson, 5 år, tycker att det är roligt på rulleskolan. Foto: Edina Halilovic

”Föräldrar kan släppa på kontrollen”

Det är regionens barn- och ungdomshabilitering som håller i rulleskolan, och den finns på nio platser i Skåne.

Barnen tränar på att köra både manuell rullstoll och elrullstol och ledarna märker att barnens körvana blir bättre.

– De blir oftast blir mer självständiga och säkra i sin körning. Det är lättare att ta sig över hindren och så. Föräldrarna kan släppa lite mer på kontrollen, säger Sofie Nilsson, arbetsterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Kristianstad.

Får ett körkort

Träningen ska hjälpa dem att klara vardagen och genom att prova på olika hinder kan de lättare lösa situationer, exempelvis ute på gatan. När barnen är klara med kursen och kan köra sin rulle får de ett körkort.

Vad tycker du om hinderbanan, är den lätt eller svår?

– Både och faktiskt. Det kanske är bäst om den är jättesvår, säger Vincent Johansson.

Hur många gånger har du varit på rulleskola?

– Fem veckor är det. Sedan vet jag inte hur många gånger jag har varit här innan, jag har inte räknat det, säger Melker Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.