Här odlas till helskånskt snus

Uppdaterad
Publicerad

En flera hundra år gammal tradition hålls vid liv i Fjälkinge utanför Kristianstad. Där har Anders Olsson nämligen återupptagit den lokala näringen att odla äkta skånsk tobak.

– Här odlades tobak fram till 1964 innan det lades ner i Sverige, så det är historisk odlingsmark, berättar Anders Olsson för Sydnytt.

Reaktionen från folk på byn har mestadels varit positiv, särskilt från de äldre.

– De har varit nyfikna och kommit fram och tittat, för många av dem var själva med och odlade en gång i tiden.

I farmors spår

I en stor, röd magasinsbyggnad på gården jobbade faktiskt Anders Olssons egen farmor för det som då, i mitten av förra århundradet, hette Tobaksmonopolet. Verksamheten lades alltså ner 1964 och idag är det sonsonen som äger ”Monopolet” som byggnaden och de tillhörande gamla tobakstorkladorna kallas på bygden.

37 000 försöksplantor har drivits upp och sedan satts ut på arrenderat friland strax intill gården.

– Vi började den första skörden i augusti med att klippa av hela plantor och hänga upp dem på tork tills de håller 12-13 fuktprocent. Då är de klara att gå till fabriken för snustillverkning, förklarar Anders Olsson.

Helskånskt snus

Malmöföretaget Fiedler & Lundgren processar råtobaken till snus och därmed blir det inte bara en helsvensk utan till och med en helskånsk produkt, något som ju tidigare funnits i flera hundra år.

Traditionen tillsammans med den landskapsbild som de typiska torkladorna skapade, betraktas av Regionmuseet som en del av Skånes kulturarv.

– Det är så många som har sysslat med det här och känt glädje i det omfattande arbetet, menar biologen Åsa Jakobsson som arbetar på avdelningen för Kulturlandskap på Regionmuseet.

– Det är ett kulturarv som vore synd att glömma bort.

Håller sig till snus

Det var faktiskt ett odlingsprojekt i Regionmuseets regi 2008 som gjorde att Anders Olsson kom till skott med sin odling. Projektet tog bl a fram kopior av klassiska Åhus Havanna-cigarrer, men Anders håller sig till snustobak och hoppas att en dag kunna leva på det.

– Förhoppningen är att hitta en produkt som går att leva på, inte bara jag utan kanske många andra också, säger Anders Olsson.

Möjligen är det en smula motsägelsefullt att han av hälsoskäl ändå inte vill uppmuntra till tobaksbruk – och faktiskt inte ens snusar själv.

– Nja, jag kanske kan provsmaka lite, men jag håller där...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.