Se när Nils Landgren protesterar med hjälp av sin kända röda trombon i klippet.

Världstrombonist tar strid för skogen i Skillinge

Publicerad

En elva hektar stor skog har rört upp känslorna i Skillinge och nu engagerar sig ett hundratal bybor, inklusive världsstjärnan Nils Landgren, för skogens framtid.

Det hela började med att statliga Sveaskog lade upp skogen till försäljning med beskrivningen ”havstomt med expansionspotential”, något Ystads Allehanda var först att rapportera om. Det fick Skillingeborna att reagera då de ansåg att det antydde att skogen skulle komma att exploateras eller skövlas.

– Det här är inte en havstomt, det är en skog, säger Nils Landgren.

Annonsen togs senare bort men Sveaskogs planer på att sälja marken kvarstår.

– Jag har bott i Skillinge i generationer. Både jag och min pappa har varit lärare här och vi har alltid tagit med barnen ut i skogen och använt den för undervisning. Det skulle vara hemskt om den försvann, säger Skillingebon Maria Lancing.

Kommunen nekade

Simrishamns kommun säger att de fört förhandlingar med Sveaskog om att omvandla skogen till ett rekreationsområde men fått nobben då det kommunen erbjöd låg under Sveaskogs satta utgångpris på 5,5 miljoner.

– Vi har indikerat att vi kan vara beredda att betala mellan 2,5 till 3,5 miljoner kronor och det tycker vi är ett överpris men det är vi beredda att acceptera på grund av det stora affektions- och attraktionsvärdet, säger samhällsplaneringsnämndens andra vice ordförande Lars Johansson (S).

Orsaken till att kommunen ser sitt bud som är överpris är att det enligt deras bedömning inte är troligt att Länsstyrelsen skulle medge någon form av exploatering av marken på grund av strandskyddet och riksintressen.

– Att Sveaskog vill sälja det visar också på att det är svårt att se som fullvärdig skogsmark.

”Marknadsmässiga villkor”

Sveaskogs presstjänst svarar i en skriftlig kommentar att de som aktiebolag behöver följa aktiebolagslagen och därför inte kan sälja under marknadspris och om kommunen är intresserad behöver det ske på ”marknadsmässiga villkor”.

De skriver även att ”Frågan om exploatering har inte prövats närmare och det är inte upp till Sveaskog att bedöma hur stor del av fastigheten som är möjlig att exploatera eller inte.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.