Att besöka ”testrummen” är som att komma till en filmstudio med en massa kulisser. Foto: Johan Dernelius

Här provbyggs nya sjukhuset i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 000 kvadratmeter lokalyta byggs nu på sjukhusområdet i Malmö. För att inget ska gå fel, har man nu provbyggt både patientrum och operationssalar, så att allt ska bli rätt.

– Det är bättre att vi bygger fel i ett patientrum nu än att få ändra i 240 stycken nybyggda, säger Peter Lanbeck, chef på SUS programkontor.

Stora delar av sjukhusområdet på SUS Malmö byggs just nu om. De nya byggnaderna ska bland annat innehålla 240 enkelrum för patienter, nya lokaler för intensivvård, mottagning, operation och uppvakning.

Pröva olika moment

För att kontrollera om miljöerna fungerar i praktiken, har man nu byggt upp ett antal testrum där sjukvårdspersonal och patientrepresentanter får pröva hur olika moment fungerar i de nya lokalerna.

Astrid Hansson arbetar som lokalplanerare och Kirsti Marttila Gaard är verksamhetsledare för vårdavdelningen. Foto: Johan Dernelius

Efter testerna justeras ritningarna för de nya lokaler som ska byggas. Ändringarna kan vara allt från småsaker, som att bredda en dörrpost eller flytta ett handtag, till att flytta hela rum för att allt ska bli effektivt i slutändan.

Sparar pengar

– Det är till exempel bättre att flytta ett handtag i vårt testrum, än att flytta 240 stycken handtag i de färdiga patientrummen, säger Peter Lanbeck, överläkare och chef på SUS programkontor.

Syftet är att, genom att låta de som kan verksamheten bäst, testa de planerade miljöerna, undvika onödiga tankefel som inte funkar i verkligheten och som riskerar att orsaka både extra kostnader och arbetsmiljöproblem.

– Här fick jag flyttat ett fönster i patientrummet. Det känns verkligen som folk lyssnar på en, säger Kristina Olsson som kommer från patientföreningen RTP. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.