Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den höga vattennivån har bland annat lett till att orenat avloppsvatten behövts bräddas ut i Finjasjön. Hör Hässleholm Miljö om bräddningen och översvämningsläget vid Finjasjön i videoklippet. Foto: Privat bild

Här pumpas avloppsvatten rakt ut i Finjasjön

Uppdaterad
Publicerad

Läget vid Finjasjön är fortsatt ansträngt. Hässleholm Miljö proppar igen toaletter hos översvämningsdrabbade privatpersoner för att sjön inte ska svämma ner i avloppssystemet – och orenat avloppsvatten bräddas ut i sjön gång på gång när pumpstationerna blir överbelastade.

Vattennivån, som varit stabil under en period, har börjat stiga igen. Samtidigt kan snön som fallit över Skåne de senaste dagarna ställa till det ännu mer när den börjar smälta.

– Risken är att nivån stiger mer. Nivåerna kan nå upp till liknande som 2002 – men vi är bättre förberedda nu, säger Fredrik Velin, rörnätschef på Hässleholm Miljö.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Både pumpstationer och reningsverket blir gång på gång överbelastade. Det löses genom bräddning då både orenat och delvis renat avloppsvatten släpps ut i sjön.

– Vi vill ju såklart inte brädda, säger Anton Henryson, kommunikatör på Hässleholm Miljö, som dock understryker att avloppsvattnet som pumpas ut är utspätt med en stor mängd sjö- och regnvatten.

Det är när pumparna i en pumpstation inte klarar att vatten som kommer in, som man bräddar en del för att stationen ska kunna ta emot resten av vattnet.

– Det blir absolut en förorening men om vi inte hade kunnat pumpa något av vattnet till vårt reningsverk så blir ju problemen mycket större, säger Fredrik Velin.

I videoklippet får du se hur översvämningarna vid Finjasjön såg ut under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet