Elin Lundmark är en av dem som jobbar med att konservera och restaurera målningarna i Finja kyrka. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här räddas 900 år gamla kyrkomålningar

Publicerad

På 1100-talet målade Finjamästaren stora kalkmålningar i Finja kyrka. Nu pågår ett konserverings- och restaureringsarbete.

– Det hade väl varit härligt om de höll i tusen år till, säger Hanna Eriksson, målerikonservator.

Kalkmålningarna är bland de mest välbevarade målningarna som finns i Europa från tidigt 1100-tal, enligt Hanna Eriksson som är en av målerikonservatorerna som nu tagit sig an målningarna i Finja kyrka.

Målningarna tillskrivs Finjamästaren, ibland även kallad Finjagruppen, en anonym verkstad som var verksam i Skåne och på Själland.  Målningarna föreställer saliga som står inför Kristus, änglar som spelar i trumpeter och döda som reser sig ur sina gravar.

– När de målades var de väldigt betydelsefulla rent berättandemässigt för församlingen. De förstod precis vad alla de här bilderna föreställde. Det gör vi kanske inte i dag, men vi kan se det historiska värdet i dem och det konsthistoriska värdet, säger Hanna Eriksson.

Målningarna täcktes

Någon gång på 1600- eller 1700-talet kalkades målningarna över.

– Kanske det var för att målningarna var skitiga av sot från stearinljus, eller så hängde det ihop med reformationen – att man ville ha ett annat uttrycksspråk i kyrkan utifrån att man blev en luthersk kyrka, säger Sara Ericsson som är kyrkoherde i Tyringe pastorat.

Målningarna var sedan övertäckta fram till 1930-talet då man tog fram dem igen.

– De var i så pass bra skick och så fina att det gick genom kulturvärlden i Europa att ”romanska målningar i Finja kyrka är i väldigt gott skick”, säger Sara Ericsson som också berättar att det än i dag brukar komma turister från hela Europa som vill se målningarna.

Finja kyrka byggdes på 1100-talet och någonstans mellan 1125 och 1150 målade Finjamästaren, ibland kallad Finjagruppen, ett bildverk i koret och triumfbågen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Stängd kyrka

Kyrkan har hållit varit sedan 1 augusti 2020 med anledning av arbetet med målningarna.

– Mest troligt kommer vi att ha stängt kyrkan till första advent i år, för att kunna göra i ordning allting. Det är ett långsamt projekt, säger Sara Ericsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.