Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördagen började Pusher Street i Christiania rivas. Se hur gatan grävs upp – sten för sten – i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Här rivs Pusher Street i Christiania – sten för sten

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsmorgonen stängde Köpenhamnspolisen den ökända knarkgatan Pusher Street i området Christiania i Köpenhamn. Sten för sten började gatan att rivas.

Det är en historisk dag i Christiania i Köpenhamn när Pusher Street bokstavligen började grävas upp på lördagen. Den öppna droghandeln ska bort – och med den de kriminella gängen, hoppas christianiterna.

– Pusher Street ska dö, så att Christiania kan leva, säger Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen, efter de första spadtagen, till TT.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Bygga om gatustråket

Polisen har många gånger under årens lopp gjort tillslag mot den ökända langargatan och rivit haschbodar. Men varje gång har droghandeln snabbt återuppstått.

Nu är planen att bygga om gatustråket.

Danmarks regering har lovat att skjuta till motsvarande 21 miljoner kronor för projektet, under förutsättning att Köpenhamns kommun och Fonden Fristaden Christiania också bidrar, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Mer i ämnet