Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron, visar var solcellanläggningen kommer att ligga på Pepparholmen. Hör mer om de kommande solcellerna i inslaget. Foto: Knut Bonde/SVT.

Solceller på Pepparholm ska ge Öresundsbron billigare el

Uppdaterad
Publicerad

Pepparholmen, den kostgjorda ön under Öresundsbron kommer täckas av solceller. Redan nästa sommar hoppas Öresundsbron på att anläggningen ska vara på plats och täcka brons energiförbrukning med 45 procent.

Redan nu finns en solcellsanläggning vid Öresundsbron som skymtas vid betalstationen på vägen till Danmark. Den nya anläggningen som ska sättas upp på Pepparholmen kommer bli mycket större.

– Nu ska vi bygga en som är fyra gånger så stor som den vi redan har. I utrymmet mellan järnvägen och motorvägen kommer vi bygga den här anläggningen som kommer vara ungefär tre fotbollsplaner stor, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron.

Är det här en del sätt att sänka elräkningen?

– Ja, det är det men primärt har vi en målsättning om att bli världens mest hållbara bro och då har vi sett över vårt klimatavtryck. Det är där det har startat. Sen är det förstås en kostnadsbesparing också.

Tar hänsyn till naturen

Pepparholmen är ett så kallat Natura 2000-område, det vill säga ett särskilt skyddat naturområde. På grund av dess särskilda växt- och djurliv som man vill behålla, ska solcellerna placeras där de inte stör naturen.

– Vi lägger den på ett ställe där djur och natur minst attraheras, mellan motorväg och järnväg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer