Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur det kan gå till när gängen provskjuter sina vapen. Provskjutningarna sker oftast nattetid, säger Nils Norling, polisens presstalesperson. Foto: Johan Dernelius/SVT/Åklagarmyndigheten

Gäng hade skjutbana i hyresgästernas garage

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella gäng som provskjuter sina vapen har blivit ett återkommande fenomen i Malmö. Vid ett tillslag kom polisen över en video som visar hur ett kriminellt gäng avlossar skott inne i ett garage på Rosengård, något som Hem & Hyra var först med att rapportera om.

Filmen på en svartklädd man som provskjuter ett vapen på Rosengård hade skickats via Snapchat och hittades i en mobiltelefon när polisen avslöjade en vapendepå för några år sedan.

Fenomenet är välkänt hos polisen och Nils Norling, presstalesperson, menar att man får in ett antal fall varje år med hylsor som hittats i parkeringsgarage eller skottskador som upptäckts på väggar.

– Det är jätteallvarligt. Det är uppenbart personer som innehar olagliga vapen och provskjuter för att använda i skarp situation, säger han.

Nattliga provskjutningar

Från polisens håll säger man att risken för att privatpersoner ska skadas är förhållandevis låg eftersom skjutningarna i princip alltid sker på natten, men att man förstår att det upplevs som obehagligt när det skjuts i ens garage.

– Jag förstår verkligen att det känns otäckt och jag har stora sympatier för att man blir rädd när det skjuts där man bor, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.