Här totalsabbar fem män ett bageri i nordvästra Köpenhamn Foto: Övervakningsfilm

Här slår utpressarna sönder kaféet i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Ali Parnian öppnade ett bagerikafé i Köpenhamn i somras. I förra veckan krävdes han på så kallade beskyddarpengar. Ali vägrade betala. I helgen slog fem maskerade män sönder hans bageri medan kunderna tvingades fly. Det hela fångades av en övervakningskamera, och har väckt starka reaktioner.

Det var helt lugnt på bagerikafeet i lördags när plötsligt fem maskerade män med olika tillhyggen rusade in på bageriet, som ligger i stadsdelen Tingbjerg. En bar på en kniv som han hotade både kunder och personal med.

Kunderna flydde

De slog sönder allt de såg under de 36 sekunder de var inne. På övervakningsbilderna ser man hur kunderna tvingas fly hals över huvud.

Några dagar tidigare hade en man kommit in och krävt beskyddarpengar.

– Grabbarna här i området kommer att slå sönder och stänga affären. Det är jag som styr dem. Så om ni ger mig 100.000 (danska) kronor stoppar jag dem, ska han ha sagt enligt Sohila Ghiasvand, en av de medarbetarna på bagerikaféet.

Bagerikaféet är annars en solskenshistoria och startades av 19-årige Ali Parnian, som har rötter i Iran.

– Mitt hjärta stannade nästan. Jag grät och visste inte vad jag skulle göra. Jag kände att mitt liv var ödelagt, säger Ali Parnian.

Banger exploderade

Dådet var det tredje. Några dagar tidigare small en så kallad banger på trottoaren utanför och krossade rutorna.

– Det kan ju inte vara rätt att det sker i Danmark. Det är ju sånt vi har flytt ifrån, säger Sohida Ghiasvand.

Ingen har hittills gripits för dåden.

– Utpressningsanmälningar tar vi på stort allvar, och vi utreder saken. Men för tillfället har vi ingen gripen, säger Thomas Tarpaard, vaktchef på Köpenhamnspolisen.

Insamling på internet

Sedan flera inslag om händelsen visats i regionalprogrammet TV2 Lorry har reaktionerna varit många och starka.

En insamling till stöd för Ali Parnian har startats på internet. Intresset har varit så stort att den idag stoppades. Då hade man fått in 472 881 danska kronor, ett belopp som enligt arrangörerna sannolikt räcker för att han ska kunna starta ett nytt bageri någon annanstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer