Via akuttältet blir patienter och besökare slussade till olika ingångar på akutmottagningen i Lund. Foto: Fanny Berg/Marcus Larsson

Här slussas patienter i Lund genom sjukhusets akuttält

Publicerad

Nu är akuttältet i Lund på plats och numera måste alla besökare till akutmottagningen gå via tältet för en bedömning av läkare och undersköterska. Detta med anledning av coronavirsuet.

Sedan i tisdags är akuttältet utanför Lunds akutmottagning på plats. Detta är det första stoppet för alla besökare och den vanliga ingången till akuten är avspärrad.

– I tälten gör en läkare eller undersköterska en riskbedömning och de som misstänks vara smittade av coronaviruset får ta infektionsentrén för vidare utredning, säger David Larsson, akutspecialist vid Lunds universitetssjukhus.

Alla andra ärenden slussas via tältet till entrén för den vanliga akutmottagningen.

Akutspecialisten David Larsson utanför infektionsentrén. Foto: Fanny Berg

30 personer till infektionsentrén

– Under onsdagen hade vi cirka 30 patienter som slussades vidare till infektionsingången, säger David Larsson.

På plats i tältet finns alltid en undersköterska och en läkare som gör en första bedömning.

– Vi kollar sjukdomstillståndet, om patienten har feber eller liknande. Och i vissa fall kan vi testa patientens syresättning i blodet. Misstänker vi virus så skickas patienten till infektionsentrén, säger Aipi Forsberg, läkare i akuttältet.

Aipi Forsberg och Mette Göken arbetar i akuttältet i Lund. Foto: Fanny Berg

Väl innanför dörrarna vid infektionsavdelningen möts patienten av mer sjukvårdspersonal som beslutar om en provtagning av coronaviruset ska göras eller inte. Det genomförs inga tester för corona inne i tältet.

Välkomnar de med allvarliga symptom

– Just nu gör vi bara provtagningar på de patienter som behöver läggas in på sjukhuset och som har svåra luftrörsbesvär. Vi har åtta patienter inskrivna för tillfället som har viruset, säger David Larsson.

Tälten har öppet från klockan åtta på morgonen till klockan elva på kvällen.

Ska man gå hit eller ringa 1177 om man känner symptom?

– Känner man lindriga symptom kan man ringa 1177 men känner man har man allvarliga symptom och är orolig så är man välkommen hit till akuttältet, säger David Larsson.

Akuttält finns i nuläget vid åtta sjukhus i Skåne – Lund, Malmö, Helsingborg, Ystad, Kristianstad, Landskrona, Hässleholm och Trelleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.