Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På övervakningsbilderna syns hur tre kvinnor ställer sig upp och läser för att sedan bli utvisade. Foto: Polisens förundersökning

Här stoppar klimataktivister kommunfullmäktige i Malmö – fem personer åtalade

Publicerad

En efter en reste sig klimataktivisterna upp för att överrösta politikerna under Malmö kommunfullmäktiges budgetförhandlingar i höstas. Nu åtalas de fem kvinnorna för att ha avbrutit mötet.
– Det är ett mycket ovanligt fall, säger Dan Granvik, utredare vid polisen.

Medlemmar i klimataktiviströrelsen Extinction rebellion har vid flera tillfällen under hösten stört kommunfullmäktiges sammanträden i Malmö. Under budgetförhandlingarna den 21 november anhölls fem kvinnor som nu har åtalats för ”störande av allmän förrättning”.

– Det är ett ovanligt fall, jag har aldrig sett något liknande förut. Och jag har varit utredare i över 20 år och polis i över 40 år, säger Dan Granvik.

På den övervakningsfilm som används som bevis i förundersökningen syns tre av kvinnorna. De ställer sig upp en efter en och läser upp ett manifest från sina mobiler, för att sedan bli avvisade från läktaren.

– Det här brottet är kanske inte så grovt. Men det är mycket allvarligt eftersom det är ett ingrepp i vår demokrati, säger Dan Granvik.

Agerade på egen hand

Alla de åtalade kvinnorna bekräftar att de varit i salen på åhörarplats men nekar till brott. De står åtalade för att i samförstånd ha stört kommunfullmäktige genom att föra oljud. Att kvinnorna varit så raka och tydliga vid förhören menar Dan Granvik är ovanligt.

– Jag är inte van vid att få raka svar, så konversationerna i förhörsrummet har varit mycket bra, konstaterar han.

Civil olydnad

Extinction rebellion är en rörelse som använder civil olydnad för att skapa uppmärksamhet för klimatet. De menar att det de kallar för fredlig civil olydnad är nödvändig för att få till en förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer