Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunfullmäktige avbröts av aktivister. Foto: Polisens förundersökning

Hon avbröts av aktivisterna – Carina Nilsson (S): ”Det kan upplevas som hotfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Carina Nilsson (S) var den som ledde fullmäktigemötet som avbröts av aktivisterna från Extinction rebellion. Hon välkomnar att åtal nu har väckts mot fem personer från klimatrörelsen.

Det var den 21 november i fjol som ett kommunfullmäktigemöte tillfälligt fick avbrytas för att aktivister stört det. Carina Nilsson (S) är kommunfullmäktiges ordförande och var den som ledde mötet.

– Under debatten reste sig publik från den här gruppen upp och läste högt så att vi inte kunde fortsätta mötet. När en blev utvisad så började nästa, berättar Carina Nilsson (S) och fortsätter:

Detta är Malmös högsta beslutande organ med demokratiskt valda ledamöter som man stör.

Tillhör alla samma rörelse

De fem personer som störde under mötet tillhör alla Extinction rebellion, en klimatrörelse som använder civil olydnad som medel. Samtliga åtalade medger att de varit i salen på åhörarplats men nekar till brott. Carina Nilsson (S) tycker att det är bra att åtal har väckts.

Jag kan förstå att man vill ha kontakt och diskutera med politiker, men det är inte under ett pågående möte som man kan ha den dialogen, säger hon.

Inte första gången

Det är inte första gången som Extinction rebellion stör ett kommunfullmäktigesammanträde. Det har hänt flera gånger under hösten. En gång tog aktivisterna sig in bland ledamöterna och gjorde en så kallad ”die-in protest”, vilket innebär att de lade sig ner och spelade döda framför podiet.

Den gången var det ännu mer allvarligt eftersom man hoppade över själva träbarriären och gick in bland ledamöterna. Även om de inte är direkt hotfulla innebär det att vi i förlängningen måste höja säkerheten, säger Carina Nilsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer