Klimatstrejken skedde under fredagen på ett 50-tal orter i Norden, bland annat i Lund. Foto: Gunilla Fritze

Här strejkar Lundaborna för klimatet

Publicerad

Under fredagen genomfördes en nordisk klimatstrejk på ett 50-tal orter, däribland Lund. Aktivisterna är inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagshuset på fredagar.

– Vi står här utanför rådhuset i Lund för att de vi vill visa att de som är här har makt att förändra och vi tycker att de ska ta klimathotet på allvar, säger Hanna Örnskär från föreningen Klimataktion i Lund.

Det aktivisterna vill uppnå är att poltiker, tjänstemän och företag ska driva en klimatpolitik som leder till att den globala temperturhöjningen stannar vid 1,5 grader, som det står i Parisavtalet.

– Det är företag och myndigheter som behöver göra de stora förändringarna för det är där de stora utsläppen sker, säger Hjalmar Åhrén, Fältbiologerna i Lund.

Greta Thunberg inspirerar

Det är Fältbiologerna som tillsammans med ett par privatpersoner som tagit initiativet till fredagens stora klimatstrejk i Norden. Inspiratören är 16-åriga Greta Thunberg, som fått internationell uppmärksamhet för sin aktivism. Varje fredag har hon strejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. Hon startade i augusti 2018 och hennes klimataktivism har spridit sig till många länder. Greta Thunberg var gäst vid klimatmötet i Katowice, Polen i december förra året och på toppmötet i Davos, Schweiz i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.