Skåpbilen backade upp mot planet. Foto: Ur polisens förundersökning

Här tas smugglarna på nedlagda flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

De tre männen greps på den nedlagda flygplatsen i Bivaröd utanför Knislinge när de var i full färd med att lasta kartongvis med smuggelcigaretter i en väntande skåpbil.

I dag inleddes rättegången i tingsrätten i Kristianstad mot de tre männen, alla är hemmahörande i Stockholmstrakten.

De tre anhölls i mitten av augusti på Bivaröds nedlagda flygplats utanför Knislinge. De står åtalade misstänkta för grovt tullbrott.

De hade hunnit lasta över 24 av de totalt 64 kartongerna med totalt 639.800 smuggelcigaretter i skåpbilen då polisens insatsstyrka slog till.

Husrannsakan i planet

Det var på kvällen klockan 18.22 den 16 augusti som insatsstyrkan grep männen och gjorde en husrannsakan i flygplanet och skåpbilen. På plats fanns också en polishelikopter.

En vecka tidigare hade enligt en faktura i förundersökningen planet tankats på 1.126 liter bränsle för 21.394 kronor. Som bevisning åberopar åklagaren bland att ett kvitto som visar att planet tankats på Ekerö.

De åtalade är en 39-årig pilot som själv flugit planet från Ukraina. Då han landade väntade en skåpbil med en 63-årig man och en 42-årig man. Den senare hade hyrt skåpbilen kvällen innan i Hägersten.

Miljonbelopp

Åtalet handlar om skatt och tull på drygt 1,1 miljoner kronor.

När planet landat backade skåpbilen upp mot det och dörren till flygplanet öppnades. Paketen var förpackade i svarta säckar som männen lastade över i skåpbilen.

Enligt piloten var det meningen att de skulle landa i Jönköping, men att 63-åringen tvingade honom att landa på det nedlagda flygfältet utanför Knislinge i stället.

Rättegången fortsätter i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.