Här misslyckas SVT:s reporter i polisens antagningsprov

Uppdaterad
Publicerad

För att bli polis krävs så väl fysisk styrka, som uthållighet och kondition. När man söker till polisutbildningen sätts dessa förmågor på prov. SVT:s reporter Isak Laurell bestämde sig för att genomföra provet, för att se hur högt kraven är ställda.

I fjor gjorde lite drygt 5 500 personer polisens antagningsprov hos Plikt- och prövningsverket. 1 676 av dem klarade proverna.

Majoriteten av de sökande föll bort under begåvningstestet och den psykologiska bedömningen. Men 496 av de sökande blev underkända på de fysiska proven.

Det blev även SVT:s reporter. I klippet får du se hur det gick.

Under fjolåret gjorde drygt 5 500 personer polisens antagningsprov. I klippet får du se hur det går för SVT:s reporter Isak Laurell när han provar. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så går det fysiska antagningsproven till

Det finns två fysiska delar i antagningsprovet. Båda delarna betygssätts på en nio-gradig skala.

Den ena delen är ett cykeltest, där den prövande ska cykla så länge den kan samtidigt som motståndet i pedalerna kontinuerligt ökar. Här krävs en femma för att bli godkänd till polisutbildningen.

Den andra delen är ett styrketest. I det ska den prövande lyfta en stång med så stor kraft som möjligt. Här krävs en trea för kvinnor, och en sexa för män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.