Under de senaste veckorna har flera företag, med hjälp av försvaret, testat förarlösa båtar i Hanöbukten. Se mer i klippet. Foto: Saab

Här testas förarlösa båtar utanför Österlen

Publicerad

I tre veckor har den som riktat blicken mot havet utanför Ravlunda kunnat se en del underliga båtar – både stora och små. Det är en rad olika företag som med hjälp av försvaret testar förarlösa båtar i Hanöbukten.

Syftet med övningen utanför Ravlunda är att testa hur man kan få en förbättrad lägesbild till havs, genom att låta olika typer av drönare samspela.

– Vi tittar på hur man med obemannade farkoster i luften, på ytan och under ytan, kan hämta in information och presentera den. Och på så sätt få en bättre förståelse för vad som händer ute på havet, säger Ingrid Leijonhufvud, projektledare för Saab, som leder övningen.

Övningen har utformats som ett militärt spel, där de obemannade farkosterna får söka efter olika mål.

Olika funktioner

Drönarna har flera olika funktioner, en drönare i luften kan till exempel användas för att hitta fartyg till sjöss.

– Eller från fartyg på ytan kunna spana efter minor under vattnet, eller leta efter ubåtar, säger Bo Rask, projektledare för övningen.

Totalt har 18 organisationer och företag deltagit i övningen, däribland försvarsmakterna i Sverige, Tyskland, Litauen och Polen.

I klippet ovan kan du se de obemannade båtarna testas i Hanöbukten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.