Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av deltagarna träna inför den unika tävlingen i klippet ovan. Foto: SVT

Här tränar de inför Europatävling i höghjuling på skånsk mark

Publicerad

I sommar kommer människor från hela världen att samlas i Skåne för att delta i en minst sagt unik tävling. I juli är det nämligen dags för Sweden 3 days – en internationell höghjulstävling. Under helgen träffade SVT Nyheter Skåne flera av deltagarna som nu förbereder sig inför loppet.

Se några av deltagarna träna inför den unika tävlingen i klippet ovan.

I sommar går den internationella höghjulstävlingen av stapeln för andra året och består av fyra lopp som genomförs under tre dagar. Tävlingen kommer att äga rum i Högestad, Sturup, Lund och Björka och några av de 45 deltagarna är bland annat från Chile, Kanada och Australien.

– Detta är den enda flerdagarstävlingen i världen och det konceptet har vi ju för att det ska vara lönt att göra den långa resan till Sverige, säger arrangören Per-Olof Kippel.

”Ståtligt att sitta där uppe”

En av deltagarna är cykelryttaren Roland Nilén från Eslöv. Han har provat att tävla i allt på cykel och för drygt tre år sedan fick han upp ögonen för en sport han inte testat ännu.

Varför just höghjuling?

– Det känns ju ståtligt att sitta där uppe på den, man är så högt upp, säger han.

Föregångare till moderna cykeln

Höghjulingen blev populär under slutet av 1800-talet men konkurrerades sedan ut av den moderna cykeln. Nu hoppas höghjulingsentusiasterna på en ny era för storcykeln. Cykelmodellen har bland annat börjat tillverkas på nytt i skånska Tomelilla.

– Det finns kanske 10 000 som cyklar höghjuling. Sedan finns det kanske 500 som är beredda att tävla och 10 procent av de kommer till Sverige i sommar. Så det är en extremt liten sport, men den kommer att bli större, säger Per-Olof Kippel.

Om Sweden 3 days

Tävlingen består av fyra lopp som var och ett utgör en separat tävling. Tävlingarna kommer äga rum i Högestad, Sturup, Lund och Björka i juli.

Etapp 1: Tempolopp med start i Eneborg och mål i Högestad.

Etapp 2: Varvlopp på racingbanan Sturup.

Etapp 3: Varvlopp genom och runt Stadsparken i Lund.

Etapp 4: Uthållighetslopp på Björka övningsområde i Sjöbo.

Källa: Sweden 3 days

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.