Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärare på Heleneholms gymnasium gömmer sig i ett klassrum under en tänkt skolattack. Se hur övningarna går till i klippet ovan. Foto: SVT

Här tränar lärare i Malmö inför skolattacker

Uppdaterad
Publicerad

Lärarna på Heleneholms gymnasium i Malmö har fått träna på hur de ska agera vid pågående dödligt våld. Skolattackerna som skett i Skåne bidrar till att övningarna både känns angelägna och realistiska.

Malmö stads planerade PDV-utbildningar (pågående dödligt våld) har legat klara sedan flera år. Totalt ska drygt 100 skolor, från förskola till komvux, få förbereda sig på det värsta – att någon attackerar lärare och elever på skolan.

”Få in i muskelminnet”

Pia Thevselius är säkerhetsrådgivare på SRS Security, företaget som fått uppdraget att utbilda Malmös skolpersonal och hon menar att praktiska övningar ökar chansen att göra rätt i ett skarpt läge.

– Om du inte har övat, då måste du börja tänka där och då vad du ska göra och den tiden finns inte. Därför måste du få in i muskelminnet hur du ska agera så att du snabbt tar beslut, säger Pia Thevselius.

I klippet ser du hur övningarna går till och får höra hur några lärare upplever utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.