Foto: Jessica Gow/TT

Stramare regelverk för papperslösa i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den som är papperslös och vuxen i Malmö kommer att behöva ansöka om pengar på socialkontoret både i egen person och oftare än tidigare.

För att undvika att bidragspengar hamnar i fel händer och samtidigt kunna ge vägledning åt papperslösa personer kommer reglerna kring nödbiståndet att göras om. Det beslutades under tisdagen av Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd. Tidigare har pengarna betalats ut ungefär en gång i månaden, ett intervall som nämnden kom överens om var för glest. Det nya betalningsintervallet är inte helt fastslaget men det kan komma att röra sig om utbetalningar veckovis.

Högre krav vid besök

Papperslösa kommer heller inte längre att kunna skicka ombud till socialkontoret för att be om nödbistånd.

– Personen måste besöka socialkontoret själv för att kunna säkerställa att pengarna går till rätt person, säger Janne Grönholm (MP) som är vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.

Finns det inte en risk att papperslösa inte vågar komma till socialkontoret i egen person?

– Ja det kan finnas en misstro mot myndigheter men också en rädsla att besöka en myndighet. Samtidigt måste vi säkerställa att skattepengarna går till den person som är i nöd. Då är det rimligt att den personen kommer till kontoret, också för att de ska kunna vägledas, säger Janne Grönholm (MP).

Skyddet för papperslösa barn kommer att vara oförändrat och barnen kommer att ha rätt till det högsta bidragsbeloppet.

Bidragssökande måste ange adress för hembesök

Nämnden har också ändrat reglerna kring bidrag för bostad. Den som söker om pengar måste kunna ange en bostadsadress. Kravet ska göra det enklare för socialtjänsten att göra uppföljningar, något som kommer ske oftare än idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.