Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisen mer om möjliga lösningar för att korta de långa väntetiderna. Foto: Gunilla Fritze

Så gör polisen för att korta passköerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser polisen över sitt bokningssystem för att undvika handel med bokningstider. Det ska bli lättare för de som ska ut och resa att få ett nytt pass.

– Vi ska ja underlätta för rörlighet och ett alternativ kan bli att det krävs legitimation för att boka en tid i bokningssystemet, som exempelvis bank-id, säger Nena Ermin, biträdande polischef i Trelleborg.

Det är långa väntetider för att få en passtid, speciellt i storstadsregionerna. Även i mindre städer är det hårt tryck.

– Nästa bokningsbara tid i Trelleborg är i mitten av september, säger Nena Ermin, biträdande polischef i Trelleborg.

Hon berättar att polisen både nationellt och lokalt arbetar med att hitta en lösning så att fler ska slippa vänta i flera månader på en passtid.

– Det är en besvärlig situation och vi följer upp det här koninuerligt. En lösning är att ha öppet ytterligare dag i veckan men det kan även vara att göra prioriteringar inom verksamheten och även att anställa fler, säger hon.

Svarta passtider på nätet

SVT Nyheter har tidigare berättat om att det går att köpa passtider svart på nätet. För 375 kronor erbjöds ”Mira” att köpa en passtid inom 24 timmar. Detta vill polisen sätta stopp för.

– De som gör detta hindrar de som är i behov av ett pass i närtid. Meningen är att man ska boka till sig själv eller till sin familj och inte överlåta tiden till någon annan, säger Nena Ermin.

Personlig passbokning införs

– Vi jobbar på ett flertal olika tekniska lösningar för att hantera detta, men som en initial åtgärd så har passbokningarna blivit personliga. Det betyder att man uppger sitt namn vid själva bokningen.

– Det nya systemet är ett första steg för att stävja missbruket av att en person bokar upp flera tider, säger Magnus Roglert, chef för enheten för förvaltningsrätt hos Polismyndigheten..

JO-anmält polisen

Flera personer har JO-anmält polisen då de anser att det är orimligt långa väntetider.

– Ur ett medborgarperspektiv och ett serviceperspektiv är det en väldigt besvärlig situation. Det är ingenting som vi bara låter passera.

I Trelleborg, liksom på många andra orter, funderar polisen på att ha öppet någon kväll i veckan eller vissa lördagar så fler kan få ett nytt pass före sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.