Nikki Karlsen är platschef på Tobisviks camping.

Stor efterfrågan på skånska stugor i sommar: ”Fullkomligt exploderade”

Uppdaterad
Publicerad

Många väljer bort utlandssemester denna sommar och satsar istället på att åka så långt söderut det går att komma i Sverige. I Skåne har stugbokningarna femdubblats.

– Tyvärr får vi säga nej till många varje dag, berättar Nikki Karlsen, platschef på Tobisviks camping i Simrishamn.

När Folkhälsomyndigheten i början av maj meddelade att det snart var fritt fram att resa i Sverige kom det omedelbart in mängder av bokningar till skånska campingplatser och stuguthyrare.

– Det fullkomligt exploderade, berättar Torbjörn Fredman, vd för stugförmedlingen Novasol med 600 stugor i Skåne.

En hel del gäster anländer i sommar också för första gången i husbilar eller i husvagn, berättar Nikki Karlsen på Tobisviks camping.

– De berättar ofta att en utlandssemester var planerad, men när den blev inställd så tänkte de om. ”Vi skulle ha varit i Spanien nu, men nu är vi här” är en vanlig fras.

Tackar nej till gäster

Men långt ifrån alla får plats. Stugorna på Tobisvik är fullbokade i juli och på hotell Svea i Simrishamn får man tacka ner till gäster varje dag, berättar receptionisten Sylvia Franzén.

– Just nu skulle vi ha behövt 120 rum istället för 60.

Tyskarna har dock inte bokat stugor i lika stor utsträckning som förra sommaren, berättar Torbjörn Fredman, vd för stugföretaget Novasol.

– Men från Sverige har vi fem gånger fler bokningar på stugor i Skåne jämfört med i fjol.

Fler letar sommarhus

Även husmäklarna i Simrishamn märker en kraftigt ökad efterfrågan.

– Vi har tre gånger fler besökare på en del objekt jämfört med förra sommaren, säger Marcus Ekström, mäklare. Ibland kommer 50-60 personer på en visning. Vi har problem faktiskt, vi får förlänga visningarna och visa digitalt i större utsträckning.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.