– I värsta fall skickas JAS-plan ut för att kontrollera eller avvisa, berättar Roger Innermark, löjtnant vid anläggningen.
Med det var betydligt intensivare under kalla kriget. Att anlägningen kom till beror delvis på Stig Wennerström. När han avslöjade ett liknande bergrum för Sovjetunionen, blev det bråttom att färdigställa Hästvedaanläggningen.
Så hemligt att det inte fanns
Kamratanda och en speciell gemenskap är centrala ord när arbetsplatsen beskrivs. Men också kärlek. De äkta makarna Kennet och AnneMarie Palmgren träffades där i mitten av 60-talet. Då var platsen så hemlig att den nästan inte fanns.
– När jag fick arbetet fick jag inte ens berätta för min mamma var jag jobbade, berättar AnneMarie.
Starkast minnen har de från augusti 1968 när Sovjetunionen gick in i Tjeckoslovakien. Samtliga anställda i bergrummet blixtinkallades för att följa utvecklingen.
– Vi såg på skärmarna hur planen flög in. Sådant glömmer man aldrig, säger Kennet.
Anläggningen kommer nu avvecklas fram till 2012. Själva verksamheten är fortfarande en väsentlig del av det svenska försvaret. Däremot är det inte längre nödvändigt med ett bergrum. Även om det svider i platschefens hjärta när verksamheten centraliseras.
– Vi har mycket kompetens och folk här och bedriver faktiskt den mesta spaningen i Sverige, säger Nils-Göran Bernebring.