Hanna Nilsson (SD), bar ordningsvaktsväst på bilträffen Power meet i Hässleholm, trots att hon inte är utbildad ordningsvakt.

Hässleholmspolitikern Hanna Nilsson ska ha uppträtt som ordningsvakt – polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) i Hässleholm hade på sig en gul väst med texten ”ordningsvakt” när motorträffen Power Meet arrangerades i staden. Nu utreds agerandet av polis.

Hanna Nilsson (SD) lade upp bilder på sig själv i västen på sociala medier, något som nättidningen Frilagt var först att rapportera om.

Nu har polisen upprättat en anmälan med rubriceringen föregivande av allmän ställning, rapporterar Expo under måndagen.

– Det du gör då är att du utger dig för att vara en myndighetsperson. Det är ett brott där det finns både böter och fängelse i straffskalan, säger Thomas Johansson, presstalesperson hos polisen, till SVT Nyheter Skåne.

– Det är polisen själva som har upprättat den här anmälan och det beror på att detta kommit till vår kännedom genom media, säger Thomas Johansson.

”Hade ingen aning”

Hanna Nilsson säger så här om varför hon bar västen:

– Jag fick ju den av arrangörerna när jag var där. Det är inte så att jag har tagit den på mig för att på något sätt göra något olagligt eller lura någon. Där var en väska med västar och så satte de fram den och så skulle alla gå och ta varsin väst därifrån och jag tänkte inte ens på vilken väst jag hade.

Hanna Nilsson uppger också att det inte bara var hon som bar väst med texten ”ordningsvakt” på.

– Men det är nog bara jag som har polisanmälts.

– Efteråt var det jättemånga som sa till mig att ”en sån får man inte ha”. Men varför var det ingen som sa det till mig när jag hade den på mig då? Jag hade ingen aning.

Vad gör en ordningsvakt?

Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen, som också sköter tillsynen.

Ordningsvakter får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om inte uppgiften kan lösas på ett annat sätt.

Källa: polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.