Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på uppmaningen till våld. Foto: TT

Demonstration i Malmö anmäld för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 personer samlades och skanderade ilskna ramsor mot arabiska ledare – och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö på fredagskvällen.”Avskyvärt och totalt oacceptablet”, kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S).

Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

”Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna”, sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på uppmaningen till våld.

– Det är helt oacceptabelt. De yttranden som ska ha fällts under demonstrationen är avskyvärda. De konflikterna ska stanna på hemmaplan, de ska man inte ta med sig till Sverige, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Även utrikesminister Margot Wallström (S) har uttalat sig om händelsen.

”Hot, hat och antisemitism har ingen plats i vårt samhälle”, skriver hon på Twitter.

”Polisen måste agera”

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, är arg efter att ha sett en film från gårdagens demonstration som cirkulerat i sociala medier. Videon visar en samling personer som skriker slagord i kör och viftar med palestinska flaggor.

– Vi har tyvärr den här formen av yttringar med jämna mellanrum och jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad varje gång jag stöter på det. Polisen måste agera direkt för att utreda det här och titta särskilt på om det kan bedömas som hets mot folkgrupp.

Enligt Stefan Sinteús, polisområdeschef i Malmö så har en anmälan upprättats om hets mot folkgrupp. Enligt honom är påståendet om att polis inte varit på plats felaktigt.

– Ärendet kommer att utredas av Malmöpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp, säger han.

Otillåtna demonstrationer

Enligt flera personer som radion pratade med är det fråga om spontana sammankomster som ska ha ägt rum två kvällar i rad, utan någon egentlig ansvarig. Demonstrationerna har skett utan tillstånd och polisen har heller inte fått in några ansökningar om framtida uppslutningar, enligt vakthavande polisbefäl i region Syd.

– Hade det varit våldsamheter hade vi så klart varit där, säger Calle Persson, informatör vid polisen till TT.

Antisemitismen i Malmö är vida omrapporterad och Calle Persson menar att det finns en anspänning.

– Det finns en latent hotbild mot judar i Malmö, och när det hettar till nere i Mellanöstern blir den hotbilden mer aktuell. Men det finns just nu inga generella hot riktade mot person eller församling.

Judar utsatta

Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, bekräftar polisens bild om de antisemitiska utspelen som en spegelrörelse av de politiska skeendena i Mellanöstern, men tillägger att judar ständigt är på sin vakt av rädsla för påhopp.

– Vi är försiktiga. Man vill inte skylta med att man har en davidsstjärna runt halsen eller andra judiska attribut. En ortodox jude (som bär traditionell judisk klädsel, reds. anm.) har det inte lätt i Malmö, han blir utsatt.

Skuldbelägger judar

När Freddy Gellberg jämför med sin egen uppväxt i Malmö framstår utsattheten som radikalt annorlunda mot det klimat judar lever i idag.

– Jag blev aldrig tidigare påhoppad för min religion. Det som händer nu är en annan typ av antisemitism där vi blir angripna för den politiska situationen i Mellanöstern.

Problemet, menar han, är att många människor med bakgrund i Mellanöstern som kommit till Sverige under de senaste 10-20 åren inte gör skillnad mellan den politik som bedrivs där och judar i Sverige och därför skuldbelägger svenska medborgare för staten Israels agerande.

”Måste agera”

– Jag är inte så säker på att det i grunden är en antisemitisk fråga, säger Freddy Gellberg och tillägger att det behövs krafttag mot hatet som nu riktas mot den judiska befolkningen.

– Man skriker mot oss som grupp, det kan vi aldrig acceptera, det vi måste agera mot.

I den här artikeln citeras ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar avstånd från uttalandet. Vi väljer att publicera det för att det är journalistiskt relevant med exakt återgivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.