Havet kan skada 23.000 skånska bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Om havsnivån stiger med en meter fram till år 2100 riskerar 23.000 skånska bostäder och kyrkor att drabbas av skador.

Den slutsatsen drar länsstyrelsen Skåne efter att ha analyserat GIS-kartor över befintlig och planerad bebyggelse i Skåne. Också 6600 hektar mark ligger i riskzonen.

Analysen har gjorts inför arbetet med en regional handlingsplan för klimatanpassning på uppdrag av regeringen.

Vetenskapliga scenarier talar om en havsnivåhöjning på en meter i Skåne fram till år 2100. Men vid höjd grundvattennivå och dåligt väder kan nivån stiga ytterligare, och därför ligger rekommendationen för en säger grundläggning på tre meter över havsnivån.

Nu ska en sammanställning göras av kommunernas arbete kring klimatanpassning.

­ – Vi vill arbeta vidare tillsammans med kommunerna och behöver få in deras kunskap. Hur har kommunerna arbetat med klimatanpassning? Har man gjort ställningstagande kring byggande i översvämningsbenägna områden? Var ser man att insatser kommer att krävas?  Det är några frågor vi gärna vill ha svar på, säger klimatanpassningssamordnare Therése Ehrnstén på länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer