Vasa Karl Milovanovic får leka med vem han vill på förskolan men rapporten från förskoleförvaltningen visar att det inte är så för alla förskolebarn i Malmö. Foto: Patrik Cegrini

Rapport: Hedersproblematik på Malmös förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte får hålla handen med någon av det andra könet eller inte får gå med bara ben en varm sommardag. Det förekommer på Malmös förskolor, visar en rapport från förskoleförvaltningen.

Sveriges radio rapporterade i början av november om rapporten som forskaren Hanna Cinthio varit med och tagit fram. Hon har tidigare undersökt hedersrelaterade problem i Malmö hos äldre barn, men fick nu i uppdrag av förskoleförvaltningen på Malmö stad att undersöka om problemet existerade i förskolan.

I rapporten har personal från 13 kommunala förskolor i Malmö fått frågan vad de möter i sitt dagliga arbete kopplat till frågan om hedersproblematik.

– Alla dessa förskolor beskriver att någon form av kontroll och begränsningar existerar från vårdnadshavare. Medan någon enstaka uttrycker att de inte känner av problemet mycket alls, berättar Hanna Cinthio.

”Stort ansvar för barnen”

Förskolepersonal beskriver i rapporten att vårdnadshavare ställer krav på verksamheten och att de inte vill att deras barn ska vara med och göra olika aktiviteter.

– Barnen undviker olika situationer på förskolan och säger att att de inte får eller vill göra vissa saker, säger Hanna Cinthio.

Rapporten visar även att det för vissa barn blir stora kontraster att röra sig i förskolemiljö och hemmet, något som Hanna Cinthio tycker är bland det viktigaste undersökningen visat.

– Det är ett stort ansvar för små barn att röra sig mellan så olika miljöer och det är viktigt att förstå, säger Hanna Cinthio.

Hör Hanna Cinthio berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.