Människosmugglare stoppade i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt omfattande fall av människosmuggling avslöjades i går. De försökte föra in 51 syriska flyktingar över Öresundsbron.

Vid 17-tiden på onsdagen stoppade tullen en buss vid Lernacken med 45 passagerare. Resenärerna var syrier, smugglade via Italien. Tullen larmade gränspolisen som kunde gripa fyra personer.

En timme senare stoppades en minibuss vid Lernacken med sex passagerare, också de insmugglade syrier. I det fallet är en man misstänkt för att ha organiserat det hela.

Syrienflyktingar i Skåne

Fem anhållna

Totalt är nu fem personer misstänkta för människosmuggling, samtliga hemmahörande i Italien.

– Eventuellt kommer brottsrubriceringen ändras till grov organiserad människosmuggling, säger Linda Pleym, pressinformatör på Skånepolisen.

De asylsökande är inte misstänka för brott, bara de som organiserat smugglingen.

– Det är olagligt att föra in människor i landet utan tillstånd. Flyktingarna ska söka asyl i första Schengenland de kommer till, säger Leif Fransson, biträdande chef för gränspolisen.

Turistbussen kom från Italien och enligt Fransson har den troligen passerat Österrike, Tyskland och Danmark för att komma in i Sverige.

Syrierna har förts till ett hotell i Arlöv. De som misstänks för organiserad människosmuggling anhölls under natten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienflyktingar i Skåne

Mer i ämnet