Foto: Scanpix

Största flyktingströmmen sen Balkankriget

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler flyktingar tar sig till Sverige. Under förra veckan sökte 1.500 personer asyl i landet – den högsta siffran sedan Balkankriget på 90-talet.

Det är framförallt syrier som nu flyr undan kriget i allt större utsträckning.

– Vi ser att det har börjat röra på sig. Det har kommit färre syrier än förväntat de första månaderna, vilket nog berodde på de förstärkta gränskontrollerna i Europa, framförallt i Grekland, säger Fredrik Bengtsson, pressansvarig på Migrationsverket.

Syrienflyktingar i Skåne

Enligt Fredrik Bengtsson tycks nu Syrienflyktingarna ha hittat andra vägar ut ur landet och det finns alla anledning att tro att flyktingströmmen fortsätter.

– Vi är väl rustade för detta. Vi har precis avslutat en upphandling om 17.000 platser i asylboenden runt om i landet, säger Fredrik Bengtsson.

De flesta flyr till grannländer

Många flyktingarna kommer till Sverige via Malmö, som de 51 syrier som stoppades i en buss på Lernacken natten till torsdagen.

– Enheterna i Malmö tar emot flest asylsökande, men det betyder inte att de stannar här. De blir registrerade i Malmö och slussas sedan vidare, säger Fredrik Bengtsson.

Totalt har närmare två miljoner människor flytt krigets Syrien. De allra flesta har tagit sig till grannländerna Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak. En miljon av flyktingarna är barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienflyktingar i Skåne

Mer i ämnet