Heligt besök i nybyggd moské

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna invigs en ny Moské i Malmö. Den är byggd och finansierad av den sunnitiska Ahmadiyya församlingen och tar avstånd från all form av extremism.

– Vår slogan är ”kärlek för alla, hat mot ingen”,säger Hans Helighet Mirza Masroor Ahmad, Ahamdiyyas högste andliga ledare som i dagarna är på besök för att inviga moskén.

Många har nog sett den stora nybyggda moskén i Malmö när man kör längs Yttre ringvägen.

Mahmoodmoskén heter den, uppkallad efter en av Ahmadiyyas andliga ledare. På onsdagen slog de upp portarna för media, samt många förväntansfulla församlingsmedlemmar.

Vill träffa ledaren

Wasim Ahmad Sejid hade rest från Luleå med sin familj.

– Det är stort att få komma hit, säger han.

Även Frida Sofi Nilsson kommer från Luleå för att träffa den andlige ledaren.

– Idag är vi här för att vi ska få möta honom. Det känns jätteroligt även om jag har mött honom en gång tidigare i London, säger hon.

Förföljs världen över

Ahmadiyya har 300 medlemmar i Malmö. 1000 i Sverige och 150 miljoner anhängare i världen, enligt de själva.

Det är en sunnitisk islamisk rörelse som uppstod i Punjab i Indien, och upplevs av en del andra muslimer som kontroversiell eftersom de har en egen tolkning av profetskapet.

I flera länder är de förföljda. I Pakistan får de inte kalla sig muslimer.

Moskén är den andra Ahmadiyyamoskén i Sverige och den största. 

– Den är mycket vackert byggd och jag hoppas att de som bor här kommer att tycka om den, säger Mirza Masroor Ahmad, Ahamdiyyas högste andliga ledare.

Alla är välkomna

Missionen är kärlek och fred, säger han och församlingen tar avstånd från all form av extermism. Alla ska också vara välkomna hit .

– Jag tycker det är en plats för mångfald, vi stänger inte våra dörrar för någon, säger Abdul-Kareem Lone, Malmöförsamlingens talesperson.

Böneutropet hörs endast inne i moskén genom högtalarna. Här finns en idrottshall och lokaler för möten.

Fredagsbön med fredagspredikan varje vecka både i svenska och urdu. Finansieringen och bygget står medlemmarna själva för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer