Varken Staffanstorp eller Malmö ansvarar för familjens boende.

Hemlös familj bollas mellan två kommuner i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En barnfamilj som kom till Sverige för fyra år sedan bollas just nu mellan Staffanstorp och Malmö. Familjen saknar boende och ärendet har blivit en rättsprocess och ingen av kommunerna är just nu ansvariga för familjens boendesituation.

En barnfamilj som kom till Sverige för fyra år sedan fick uppehållstillstånd och Staffanstorp fick ansvaret att placera familjen enligt bosättningslagen. Då ordnade kommunen bostad till familjen i Malmö, något som P4 Malmöhus rapporterat om.

Men efter två år upphörde Staffanstorps hjälp och familjen blev hemlösa. Varken Staffanstorp eller Malmö menar att de har ansvaret för familjens boende. Trots detta har Malmö nu stöttat familjen med nödbistånd och gett dem tillfälligt boende på vandrarhem.

– Vi är inte längre den ansvariga kommunen och därför kan vi inte erbjuda de insatser som Malmö gjort, säger Annette Christiansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Staffanstorp.

Ärendet hamnade hos förvaltningsrätten och deras dom slog fast att Staffanstorp skulle ansvara för familjens boende. Detta överklagade kommunen till kammarrätten som tillfälligt har upphävt domen om att Staffanstorp är skyldiga att hjälpa familjen. Nu har därför ingen av kommunerna ansvar för familjens boende.

Boende fram till onsdag

– Detta är naturligtvis olyckligt när enskilda personer hamnar i kläm på det här sättet. Vi överklagade då vår bedömning är att det inte längre är Staffanstorp som har ansvar för familjens boende. Etableringstiden har upphört, säger Annette Christiansson.

Socialtjänsten i Malmö fortsätter dock att ge den hemlösa familjen möjlighet att bo tillfälligt på vandrarhem. I nuläget har familjen fått rum bokat fram tills onsdag nästa vecka och efter det är familjens framtid oviss

– Jag tror att vi kommer att se fler fall av denna arten i framtiden eftersom det blir vanligare att kommuner fattar beslut om att upphöra insatser när etableringstiden gått ut, säger Annette Christiansson.

När den slutgiltiga domen kommer från kammarrätten är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer