Foto: SVT

Fler barnfamiljer får lägenheter i Malmö: ”Äntligen har vi fått ett hem”

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Malmö stad sin årliga kartläggning av hemlösheten i Malmö. Till skillnad från tidigare år visar siffrorna på en nedåtgående trend. Och det är tack vare att barnfamiljer har börjat få egna lägenheter, menar rapporten.

Fidaa Hallas och hans familj kom till Sverige för fyra år sedan. Familjen har sedan dess har bott i andra hand. Men i januari flyttar familjen in i sin egen lägenhet.

– Det har varit jobbigt för min familj. Äntligen kommer vi få bo i något eget, vilket vi alla är jätteglada för, säger Fidaa Hallas.

Enligt socialstyrelsens definition är den hemlös som ”saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende[...]”.

Färre bostadslösa barnfamiljer

Från Malmö stads statistik framgår att hemlösheten minskar på grund av att barnfamiljer har börjat få egna lägenheter. Under 2018 fanns 509 hemlösa barnfamiljer men under 2019 har det minskat till 251.

– Det är första gången som siffran går ner. Vi måste följa detta väldigt noga så det inte är ett trendbrott, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Social hemlöshet fortsatt hög

Trots att den strukturella hemlösheten har minskat visar kartläggningen att den sociala hemlösheten inte minskat. Det är något Rose-Marie Carlsson vill förbättra.

– Vi måste förstärka arbetet. När vi lägger budgeten för 2020 kommer hemlösheten vara en viktig fråga, säger Rose-Marie Carlsson.

Längtar efter sitt nya hem

Fidaa Hallas familj består av fyra personer. De bor just nu i en tvåa, men när familjen snart flyttar är Fidaa positiv.

– Mina barn är överlyckliga. De planerar hur rummen ska se ut. Jag är verkligen glad för att vi ska få något större, säger han.

Malmö stads definition av hemlöshet

Strukturell hemlöshet

Det finns de som saknar egen bostad därför att de inte har ekonomiska förutsättningar att ta sig in på den vanliga bostadsmarknaden, den hemlösheten kallas strukturell. Den kan till exempel bero på skilsmässor, unga vuxna som vill flytta hemifrån men inte har möjlighet, betalningsanmärkningar eller skulder som gör att man inte får ett hyreskontrakt. I Malmö godkänner MKB, Lifra, Rosengård fastigheter AB och MAVA försörjningsstöd som inkomst för nya hyresgäster.

Social hemlöshet

Det finns också hemlösa som har sociala problem i form av missbruk och/eller psykisk ohälsa, den så kallade sociala hemlösheten. Personer i social hemlöshet behöver oftast någon form av stöd för att klara av sitt boende.

Källa: Malmö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.