Antalet personer som dör utan någon vid sin sida har ökat under 2020. Helena Ullman Lindegårds morfar är en personerna som under året har dött ensam i sviterna av covid-19. Foto: Helena Bohm-Nilsson/SVT/Helena Ullman Lindegård

Hennes covidsjuka morfar dog ensam på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

I våras insjuknade Helena Ullman Lindegårds morfar i covid-19. Efter tio dagars sjukdom avled han utan någon vid sin sida, på grund av besöksförbudet på äldreboenden.

– Att inte få vara där i slutet när han var som sämst tycker jag är fruktansvärt, säger Helena Ullman Lindegård.

Det var strax efter påsk som Helena Ullman Lindegårds morfar Arne smittades av coronaviruset. Han fick hosta och feber, och hans tillstånd pendlade fram och tillbaka under tio dagar. Därefter blev han snabbt sämre.

På grund av det rådande besöksförbudet fick Arnes familj inte komma till äldreboendet i Göteborg där han bodde, så han gick bort ensam i sitt rum.

- Det kändes hemskt. Framförallt för min mormor som har levt ihop med honom hela sitt liv, säger Helena Ullman Lindegård som själv bor i Lomma.

Fler dör ensamma i år

I Skåne har 131 personer med covid-19 avlidit under perioden mars till november 2020, enligt Svenska palliativregistret. 45 av dem, alltså 34 procent, har dött utan någon vid sin sida.

Av det totala antalet avlidna i Skåne har 19 procent dött ensamma. Under samma period förra året dog 16,8 procent i ensamhet.

Uppgifterna har tagits fram av SVT Nyheter i samarbete med Uppdrag granskning.

– Det är tråkigt, och det gör att döden kanske har blivit svårare för människor än vad den hade behövt vara, säger Thomas Lindén, statschefläkare och avdelningschef på Socialstyrelsen, om ökningen.

Enligt Thomas Lindén kan den stigande siffran bero på att personerna har vårdats på intensivvårdsavdelning eller på äldreboende där man av smittskyddsskäl inte har kunnat ta emot besök.

”Det är fruktansvärt”

Men enligt Socialstyrelsen kan man göra undantag för besöksförbud i livets slutskede, under förutsättningen att man kan ordna ett smittsäkert besök.

– Det kan hända att man inte har kunnat ordna det på ett sådant sätt. Under våren var det betydligt mer rörigt och oorganiserat när man försökte bygga upp en verksamhet samtidigt som pandemin var över oss, säger Thomas Lindén.

I videon kan du höra Helena Ullman Lindegård om hennes morfars sista tid och känslorna att inte få vara där när han gick bort.

Svenska palliativregistret

Svenska palliativregistret för statistik för att förbättra vården i livets slutskede.

Det palliativa registret är ett frivilligt register, så alla som har fått palliativ vård eller har dött är inte inrapporterade. Det verkliga dödstalet i covid-19 och totalt sett är alltså högre än i registret. Det uppdateras löpande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.