Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skotten träffade ”Karins” son vid nyckelbenet och gick rakt igenom kroppen. Under mordförsöket blev han också misshandlad och fick skador på huvudet. Foto: Johan Dernelius

Hennes son sköts på Lindängen i Malmö: ”Det har förstört hela vår familj”

Uppdaterad
Publicerad

I somras hittade ”Karin” sin son blodig utanför familjens lägenhet på Lindängen i Malmö. Han hade blivit skjuten och kulan gick rakt igenom axeln.

– Jag trodde att han skulle dö, säger ”Karin.”

Hon hade precis pratat med sin son som skulle träffa en kompis nere på gården. Strax därefter hörde hon skotten.

– Jag bara frös till is, säger hon.

”Karins” son överlevde och bara några dagar efter händelsen fick familjen flytta till ett tillfälligt skyddat boende.

– Vi fick ställa om helt och vi har nu helt skyddad adress.

Syskonen såg sin bror

På grund av skjutningen är de mer eller mindre isolerade och inte ens släkt och vänner vet var de bor.

– Det har slitit oss itu, hela familjen är utbränd.

Hon har två pojkar i yngre tonåren, båda såg sin bror när han låg på marken, skjuten och misshandlad.

– Det har blivit ett trauma för dem och just nu försöker jag fokusera på att de ska må bra.

”Karin” hade bott på Lindängen i över trettio år och säger att hon har gjort allt hon kan för att försöka hålla sina barn borta från kriminalitet.

– Mina två yngsta pojkar har inte ens fått gå ut utan mig. De har mer eller mindre varit isolerade, och det är inte sunt, men vad ska jag göra?

Tingsrätten ifrågasatte sonen

De två unga männen som var misstänkta för skjutningen, och därmed för försök till mord, friades av Malmö tingsrätt. Orsaken var otillräcklig teknisk bevisning men tingsrätten ifrågasatte också ”Karins” son trovärdighet.

– Han ville först inte säga till polisen vem det var, han var rädd för att framstå som en ”golare”. Men jag gav mig inte, jag tjatade på honom att berätta.

Efter några polisförhör valde till slut ”Karins” son att peka ut förövarna, men tingsrätten menade att han inte var trovärdig då han ändrat sin historia.

– Det finns en stark tystnadskultur på Lindängen, alla är tysta. Och trots att han valde att stå på sig och berätta så svek samhället oss, säger ”Karin.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.