Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melvin, William och Kevin Erlandsson skulle ta tåget från Skurup när tågvärden ifrågsatte deras efternamn. Nu har mamma Erica Erlandsson DO-anmält Skånetrafiken. Foto: SVT

Tågvärden ifrågasatte bröderna Erlandssons efternamn: ”Så som ni ser ut”

Uppdaterad
Publicerad

Erica Erlandssons tre söner visade sina skolkort som biljett när de tog pågatåget från Skurup. Men tågvärden tvivlade på pojkarnas svenska efternamn och sa ”så som ni ser ut”.

Erica Erlandsson har anmält det som skedde på tåget till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Hon är upprörd och menar att en anställd hos Skånetrafiken har ifrågasatt om hennes söner är svenskar.

Anmält till DO

Det var i mitten av mars som Erica Erlandsson och hennes trillingsöner Kevin, William och Melvin reste med pågatåget från Skurup till Malmö.

De tre pojkarna går andra året på gymnasiet och när de skulle visa upp sina skolkort, frågade tågvärden om de heter i Erlandsson i efternamn och tillade '”så som ni ser ut''.

Det framgår av Regions Skåne yttrande till Diskrimineringsombudsmannen.

Händelsen på tåget utreds

Erica Erlandsson är förvånad över det som skedde på tåget.

– Att det här sker 2022. Mina söner är födda i Sverige och har mig som mamma. Jag är adopterad, säger hon.

Skånetrafiken säger till SVT Nyheter Skåne att man tar detta på allvar och att händelsen utreds. De uppger även att man har bett om ursäkt i efterhand. 

Tågvärden har senare ångrat sitt uttalande och sagt att det har varit mycket fuskåkande bland ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer