Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om Mölleskolans framtid har väckt starka känslor i Sibbhult. I videoklippet hör du bland annat politikern Sandra Frostensson (S). Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Heta känslor kring stängning av Mölleskolan i Sibbhult: ”Som att kissa på sig”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen i Östra Göinge att avveckla Mölleskolan i Sibbhult – ett beslut som väcker känslor hos föräldrar så väl som hos oppositionspolitiker.

– Byn kommer dö, säger Ola Lundström som har två barn som går på skolan.

– Vi har för få elever – eller för många byar, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Förslaget har rört upp känslor. När politiker från den styrande treklövern hade informationsmöten för föräldrar på Mölleskolan förra veckan ska ett av dem ha urartat och politikerna ska ha fått motta okvädesord.

Men att lägga ner skolan är nödvändigt, enligt kommunalrådet Patric Åberg (M). Han pekar på att antalet skolelever i hela Östra Göinge kommun minskat med mer än 200 de senaste tre åren. Det motsvarar mer än en hel skola.

Skolresultat i Östra Göinge

– Med tanke på att vi har tappat så många invånare så behöver vi komma ner i kostymen. Och vi har inte lika mycket pengar som vi hade tidigare, säger Patric Åberg.

Att lägga ner Mölleskolan, hur går det ihop med er skolsatsning där ni siktar mot att eleverna har nått rikssnitt i meritvärde till 2030?

– En viktig fråga där är likvärdighet och då är det viktigt att vi inte har vissa skolor som har bra elevunderlag och där man kan göra satsningar samtidigt som vi har andra skolor som inte bär sig. Då måste vi titta på hur vi kan organisera skolan bättre för alla elever, säger Patric Åberg som menar att barnen från Mölleskolan kommer få bättre stöd på Prästavångsskolan dit tanken är att de ska flyttas.

Flera partier tycker annorlunda

S, SD och V – som är de partier utöver styrande M, KD och C som sitter i kommunstyrelsen – var emot en nedläggning av Mölleskolan. S ville i stället se en utredning kring hur kommunen även fortsatt skulle kunna ha en kommunal skola i var och en av de fem största byarna.

– Vi vill att man tar ett helhetsperspektiv. Vad behövs för att vi ska få kvalitet och ekonomisk bärighet? säger Sandra Frostensson (S).

S-politikern Sandra Frostensson jämför skolnedläggningen med att kissa på sig. Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet