När Clas Svahn, på Ufo-Sverige, fått observationstid och stämt av med sajten Flightradar24, kan han säga vilket plan det rör sig om. – En Dreamliner från flygbolaget Virgin Atlantic, på väg från London till Shanghai.  Foto: Lena Martinsson/Flightradar24

Himlafenomenet över Hörby troligen ett flygplan

Uppdaterad
Publicerad

En raket? Eller missil? Förslagen i sociala medier var många om vad bilden som Lena Martinsson, i Hörby, tog när hon var ute och körde på söndagseftermiddagen. Men troligen är svaret inte så dramatiskt.– Det är ett flygplan, säger Clas Svahn på organisationen Ufo-Sverige. 

Det var vid 16-tiden på söndagen som Lena Martinsson skulle skjutsa hem en bekant. I en rondell på väg ut från Hörby såg hon för första gången fenomenet på himlen.  

– Det såg jättemärkligt ut. Har aldrig sett något liknande, säger hon. 

Lena Martinsson lämnade rondellen och tappade för ett ögonblick kontakten med föremålet. Men strax dök det upp igen. 

– Jag tänkte att ingen kommer att tro mig. Så bäst att ta en bild.

Reaktioner i sociala medier

Lite senare publicerade hon bilderna på Facebook, och strax fick hon kommentarer från personer som sett liknande fenomen på andra platser i Mellanskåne. Från nyårshelgen och framåt. 

– Jag är tämligen säker på att det är ett flygplan med kondesstrimman bakom sig, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi, när SVT Nyheter visar bilderna.

Clas Svahn, vice ordförande på organisationen Ufo-Sverige, håller med.  

– Det är ingen som helst tvekan om att det är ett flygplan, säger han. 

Flygstråk över Hörby

Clas Svahn konstaterar att det går ett stråk över Hörby, där flygplan på hög höjd passerar. 

Efter att ha fått exakt observationstid från Lena Martinsson, och efter att ha stämt av med sajten Flightradar24, kan han säga vilket plan det rör sig om. 

– En Dreamliner från flygbolaget Virgin Atlantic, på väg från London till Shanghai. 

Clas Svahn konstaterar att det är mycket vanligt att människor tror att passerande flygplan är någonting annat. 

– Det är ett av våra vanligaste misstolkningsfenomen. Det är mycket vanligt vintertid, när solen står lågt och lyser på flygplanens kondensstsrimma. Då kan det se ut som ”kometer”, brinnande eldklot eller flygplan som håller på att störta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer